makkelijk recept voor zuid-amerikaanse linzensoep met chorizo

Zuid-Amerikaanse linzensoep

Deze Zuid-Amerikaanse linzensoep laat je verlangen naar de winter. Dit gerecht is één van die typische wintersoepen die je goed opwarmen en je voldaan doen voelen. Behalve dat ze lekker smaken, zijn linzen erg gezond en voedzaam door de hoge ijzer- en proteïnegehaltes. Het leuke aan dit soort recepten is dat je lekker kunt variëren: bijvoorbeeld met chorizo, aardappel en paprika of met spek, tomaat en pepers. Wij delen je graag ons recept ter inspiratie.

Ingrediënten
– 300 gram groene linzen
– 1 grote wortel
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 1 groene paprika
– 2 rode chorizo worsten
– 1 eetlepel kruidenmix triguisar
– 1 theelepel ají molido (optioneel)
– 2 laurierblaadjes
– een snufje zout

Bereiding
1. Controleer op de verpakking of de linzen geweekt moeten worden. Volg in dat geval de instructies op de verpakking voor de weektijden.
2. Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken. De grootte is naar smaak: fijn of grof gesneden zoals jij het lekkerst vindt!
3. Zet een (braad)pan op het vuur met een beetje olie. Voeg de groentes en een snufje zout toe en laat voor ongeveer 5 minuten fruiten.
4. Voeg vervolgens de kruidenmix triguisar en eventueel de ají molido toe. Laat de kruiden een minuutje meebakken opdat ze hun aroma’s afgeven.
5. Voeg dan de laurier en de linzen toe en bedek met voldoende water. Als je niet van stevige soep houdt, kun je wat extra water naar smaak toevoegen.
6. Als de soep aan de kook is verlaag je het vuur en laat je de linzen koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer af en toe in de soep om te kijken of hij niet droog kookt.
7. Terwijl de soep op staat, kun je de chorizo alvast in plakjes snijden. Als de linzen nog een half uurtje kooktijd nodig hebben, doe je de chorizo erbij. Doe je de worst er eerder bij, dan zou je een overheerlijke soep krijgen, maar aan de chorizo zit dan geen smaak meer.
Mocht je verse chorizo worst hebben, doe je ze geheel in de soep en laat je ze een half uurtje meekoken. Als ze gaar zijn haal je ze eruit, snijd je ze in plakjes en doe je terug in de soep. Op deze manier voorkom je dat de worst al zijn smaak verliest.

En.. smullen maar! We raden je aan om verschillende groenten, (bloed)worst en spek te proberen totdat je de combinatie hebt die jij het lekkerst vindt. Probeer ook eens de smaakmaker “ahumadito” om je Zuid-Amerikaanse linzensoep een bijzonder vleugje rooksmaak te geven.

Waar kan ik Zuid-Amerikaanse kruiden kopen?
De kruiden voor dit recept vind je in onze winkel.