makkelijk recept voor het maken van traditionele sopa paraguaya

Sopa Paraguaya

De sopa paraguaya (Paraguayaanse soep in het Nederlands) is en van de meest bekende traditionele gerechten uit de Paraguayaanse keuken. Ondanks zijn naam is het geen soep, maar een soort hartige en luchtige cake. Deze cake wordt bereid op basis van maïsmeel, varkensvet (reuzel), ui, ei, melk en “queso paraguay” (een verse Paraguayaanse kaas gemaakt van koemelk). Het resultaat van deze combinatie is een bijzonder gerecht met een unieke smaak.

De sopa paraguaya wordt vooral geserveerd als bijgerecht bij de BBQ of soep, maar kan ook gegeten worden bij de yerba mate of mate cocido.

Het ontstaan van de sopa paraguaya
De oorsprong van de naam van dit opmerkelijke gerecht gaat terug tot één van de koks van president Don Carlos Antonio López die over Paraguay regeerde tussen 1841 en 1862. Het verhaal gaat dat het lievelingseten van de president een soep was die gemaakt werd van melk, Paraguayaanse kaas, ei en maïsmeel. Op een dag was de kok vergeten dat hij de soep had opgezet waardoor deze uitdroogde. Zo ontstond een soort “vaste soep”, of beter gezegd, een hartige cake. Toen de kok doorhad dat zijn soep was mislukt was het al te laat om een andere maaltijd klaar te maken. Hij besloot om de mislukte soep maar te serveren aan de president, die hem zo lekker vond dat hij er de naam sopa paraguaya aan gaf.

Volgens een andere theorie, niet minder geloofwaardig, werd de sopa paraguaya al gemaakt voor de ontdekking van Amerika door de Europeanen. De Guaraní-indianen maakten dit gerecht met verse maïs en kookten zij in potten van aardewerk genaamd ñaúpyvú in plaats van “moderne” Europese ovens. Toen de Spanjaarden aankwamen in de Guaraní-gebieden begonnen zij de gerechten bereid in de ñaúpyvú soep te noemen. Later zou het woordje “paraguaya” zijn toegevoegd om een onderscheid te maken tussen de soep, of bouillon, die in Europa bekend was.

Ingrediënten:
– 500 gram maïsmeel
– 300 gram meikaas*
– 150 gram varkensvet (reuzel) of boter
– 4 middelgrote uien
– 5 eieren
– halve liter melk
– zout en peper naar smaak

Bereiding:
1. Pel en snijd de uien julienne. Verwarm een koekenpan met de reuzel of boter om de ui te fruiten met een snufje zout. Zodra je de uitjes glazig hebt gebakken, haal je ze uit de pan en doe je ze in een kom voor de volgende stap.
2. Doe het maïsmeel in de kom bij de uitjes en voeg de kaas (geraspt of in blokjes) toe.
3. Scheid de eidooiers van het eiwit. Bewaar het eiwit voor later en voeg de dooiers toe aan de kom.
4. Meng alle ingrediënten in de kom met een houten lepel of spatel. Voeg daarna de melk toe totdat er een crème-achtig mengsel ontstaat. Soms heb je niet alle melk nodig om het gewenste resultaat te krijgen. Om te voorkomen dat je te veel melk toevoegt, giet je beetje bij beetje in de kom terwijl je het mengsel doorroert. Op deze manier kun je goed zien hoeveel melk het mengsel nog nodig heeft.
5. Klop nu het eiwit goed op met een mixer totdat ze gaan schuimen en stevig worden. Het opgeklopte eiwit zorgt ervoor dat de soep lekker luchtig uit te oven komt. Voeg het eiwit toe aan de kom en roer voorzichtig door het mengsel. Roer je te hard, dan verliest het eiwit zijn effect.
6. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in om er vervolgens het mengsel in te doen. Zet de ovenschaal in de oven en bak voor ongeveer 30 tot 40 minuten. De bovenkant van de soep moet goudbruin bakken, terwijl de binnenkant vast moet worden. Steek een mes in de soep om te kijken of te binnenkant al gaar is: als er niets aan het mes blijft plakken bij het eruit halen is de soep klaar. Laat de soep even afkoelen voordat je hem serveert.

Waar kan ik maïsmeel kopen?
Voor het maken van sopa paraguaya is het belangrijk dat je voorgekookt maïsmeel gebruikt en niet de rauwe variant die gebruikt wordt voor het maken van polenta. Voorgekookt maïsmeel vind je in onze winkel.

* In het originele recept gaat queso paraguay (Paraguayaanse kaas): een verse kaas gemaakt van koemelk. In het Nederlands wordt deze kaas meikaas genoemd. Echter, als je geen vergelijkbare kaas vindt, kun je ook je favoriete kaas gebruiken.