dwarsdoorsnede van een alfajor van chocolade en een alfajor van merengue beiden gevuld met dulce de leche

Alfajores

Wat zijn alfajores?De alfajor is een traditioneel Latijns-Amerikaans dessert of zoetigheid. De meeste alfajores worden in Argentinië gemaakt en gegeten, maar ze hebben vandaag de dag het hele continent veroverd en zijn ongekend populair. Het is een simpel en lekker product dat meestal per stuk of in kleine hoeveelheden wordt verkocht. Een alfajor bestaat uit …

Alfajores Lees verder »

voorbeeld van zelfgemaakte colombiaanse en venezolaanse arepa's

Arepa’s

De arepa is een soort maïsbroodje in de vorm van een schijfje afkomstig uit Colombia en Venezuela. De exacte plek en moment van ontstaan is niet bekend, maar de inheemse volkeren aten al arepa’s voor de aankomst van de Europese kolonisten. Na hun komst naar het continent bleef het recept bewaard en vandaag de dag is …

Arepa’s Lees verder »

verzameling guaraná zaden ter illustratie bij wat is guaraná

Guaraná

Wat is guaraná?Guaraná is het zaadje van een vrucht afkomstig van een Zuid-Amerikaanse klimplant. De plant komt voor in landen als Bolivia, Paraguay, Peru, Argentinië, Brazilië, Colombia en Venezuela. Guaraná wordt veel gebruikt vanwege de cafeïne-achtige stof die erin zit, genaamd guaranine. Dit stofje werkt stimulerend en geeft energie. Daarnaast zijn de zaadjes rijk aan …

Guaraná Lees verder »

voorbeeld van een zelfgemaakte argentijnse dulce de leche taart

Dulce de leche taart

Wat is dulce de leche taart?De dulce de leche en chocolade taart, ookwel tarta bombón (bonbontaart) genoemd, is een traditioneel Argentijns dessert. De taart bestaat uit een zoet deeg, goed gevuld met dulce de leche en bedekt met pure chocolade. Wat zijn de ingrediënten?Voor de dulce de leche taart heb je de volgende ingrediënten nodig: …

Dulce de leche taart Lees verder »

voorbeeld van een stuk zelfgemaakte argentijnse chocotorta

Chocotorta

Wat is een chocotorta?De chocotorta, of chocotaart in het Nederlands, is een traditioneel dessert uit de Argentijnse keuken met dulce de leche en chocokoekjes als hoofdingrediënt. Het is een klassiek toetje in Argentinië waar het erg bekend is vanwege het makkelijke recept en de weinige ingrediënten die er voor nodig zijn. De chocotorta is ideaal …

Chocotorta Lees verder »

voorbeeld van zelfgemaakte colombiaanse pandebono

Pandebono

Pandebono is een klein Colombiaans kaasbroodje uit de regio Valle del Cauca dat in het hele land wordt gegeten. Anders dan bij de Paraguayaanse chipa, wordt pandebono gemaakt van zure cassavezetmeel en een deel maïsmeel. Deze combinatie en de Colombiaanse kaas “queso costeño”, geven de pandebono zijn unieke smaak.   Er zijn diverse theorieën over het …

Pandebono Lees verder »

presentatie van zelfgemaakte paraguayaanse chipa

Paraguayaanse Chipa

Chipa of chipá is een soort kaasbroodje gemaakt van cassavezetmeel ook wel bekend als mandioca en tapioca. Het balvormige broodje heeft zijn oorsprong in de Paraguayaanse keuken en stamt uit de tijd dat tarwemeel in dat land nog erg moeilijk was te krijgen. In plaats van tarwemeel gebruikte men cassavemeel of maïsmeel om broden te …

Paraguayaanse Chipa Lees verder »

voorbeeld van hoe men yerba mate drinkt

Yerba mate

Wat is yerba mate?Yerba mate is een traditionele Zuid-Amerikaanse kruideninfusie van yerba mate bladeren, afkomstig van een inheemse boom uit de regenwouden in het stroomgebied van de Paraná rivier. Het drankje wordt voornamelijk in landen als Argentinië, Uruguay, Paraguay en Brazilië geconsumeerd, maar ook in andere delen van de wereld wordt het nu ontdekt. De …

Yerba mate Lees verder »

presentatie van een zelfgemaakte argentijnse pastafrola

Pastafrola

Pastafrola is een typische ambachtelijke taart uit de Argentijnse, Paraguayaanse en Uruguayaanse keukens. De taart wordt gemaakt van een zanddeeg en gevuld met een gelei van kweepeer, maar er bestaan ook varianten met gelei van zoete aardappel en guave. De taart wordt opgemaakt met reepjes deeg die overdwars over de vulling gelegd worden. Zo ontstaat …

Pastafrola Lees verder »

zelfgemaakte dulce de leche gesmeerd op een stukje brood

Dulce de leche

Wat is dulce de leche?Dulce de leche is een zachte en romige zoete lekkernij met een heerlijke en natuurlijke smaak. De zoetwaar is een soort karamel spread en heeft met een basis van melk en suiker een simpele bereiding. Het is een perfecte combinatie van weinig ingrediënten die toch tot een unieke smaak leiden. De …

Dulce de leche Lees verder »