makkelijk recept voor overheerlijke paraguayaanse cassavekoekjes chipa pirú

Paraguayaanse cassavekoekjes

Deze bijzondere Paraguayaanse cassavekoekjes zijn afgeleid van de Paraguayaanse chipa en worden gemaakt van cassavezetmeel (mandioca/tapioca), ossewit, reuzel of boter, eieren en Paraguayaanse kaas. Deze versie van de chipa is veel krokanter en heeft een ronde dunne vorm. Vandaar dat ze in Paraguay bekend zijn onder de naam “chipa pirú”. Pirú betekent in dit geval mager, dun, slank of smal.

Daarnaast gaat er naar verhouding meer vet of boter in ten opzichte van de hoeveelheid cassavezetmeel: één deel vet voor drie delen zetmeel. Al met al is de gewone chipa meer als brood: krokant van buiten en zacht vanbinnen, terwijl de chipa pirú zowel vanbinnen als buiten krokant is en dus meer lijkt op een koekje.

Deze overheerlijke koekjes zijn een typisch Paraguayaanse traditie waar ze bij het ontbijt of bij de koffie of mate cocido worden gegeten. In andere landen zijn de koekjes bekend als “pandeyuca” in Colombia en Ecuador en “biscoito de polvilho” in Brazilië.

Ingrediënten
– 300 gram cassavezetmeel
– 100 gram ossewit, reuzel of boter op kamertemperatuur
– 150 gram geraspte kaas*
– 2 eieren
– een snufje anijs (optioneel)
– 1 theelepel zout

Bereiding
1. Verwarm de oven alvast voor op 170ºC en vet een bakplaat in.
2. Doe de ossewit, reuzel of boter in een kom en klop met behulp van een mixer of garde totdat er een crème ontstaat.
3. Voeg dan het zout, de eieren eventueel de anijs toe en ga verder met mixen.
4. Meng vervolgens met de hand de kaas en cassavezetmeel door de crème tot je een mooi deeg hebt.
5. Verdeel vervolgens het deeg in gelijke delen en maak dunne rolletjes.
6. Maak dan de uiteinden van elk rolletje aan elkaar vast om de koekjes hun ronde vorm te geven.
7. Bak de koekjes voor 10 minuten op 170 graden en laat ze daarna afkoelen.
8. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150ºC en bak de koekjes voor nog eens 20 minuten.

Waar kan ik cassavezetmeel kopen?
In onze winkel vind je verschillende soorten cassavezetmeel: klik hier
 
* In het originele recept gebruikt men een verse Paraguayaanse kaas “queso Paraguay”. In Nederland is een vergelijkbare kaas bekend onder de naam meikaas maar, je kunt ook je favoriete kaas gebruiken als je geen meikaas kunt vinden.