makkelijk recept voor de typische en traditionele paraguayaanse soep borí borí

Borí Borí

Borí Borí is een traditionele soep die afkomstig is van de Guaraní-indianen en is tegenwoordig onderdeel van het cultureel erfgoed van Paraguay. De soep bestaat uit diverse groenten en ronde maïsballetjes met kaas, vergelijkbaar met de Italiaanse gnocchi. Meestal wordt er kip of rundvlees, zoals ossobuco, aan de soep toegevoegd.

De naam van dit gerecht komt van uit het Guaraní en betekent “balletjes”, verwijzend naar de maïsballetjes war de soep bekend om staat. Het woord “borí” (ook wel geschreven als “vorí”), komt op zijn beurt van het Spaanse woord voor balletje: “bolita”. Als in de Guaraní-taal een woord herhaald wordt, betekent dit dat er sprake is van meervoud. Vandaar dat de soep borí borí genoemd wordt.

Dit recept is een typisch recept voor de herfst- en winterseizoenen en kan helpen bij het kalmeren van verkoudheidsklachten. Daarnaast biedt het recept ruimte om de ingrediënten aan te passen naar smaak van de chef.

Ingrediënten voor de soep
– 600 gram kip
– 1 grote ui
– 1 paprika (rood of groen naar smaak)
– 1 middelgrote wortel
– 3 teentjes knoflook
– 200 gram pompoen
– 2 blaadjes laurier
– een handje verse peterselie
– 1 theelepeltje komijn
– zout naar smaak
– 1 bouillonblokje (optioneel)

Ingrediënten voor de borí maïsballetjes
– 250 gram maïsmeel
– 100 gram queso paraguay (Paraguayaanse kaas)*
– 1 ei

Bereiding
1. Was en snijd de groenten: de ui, knoflook en paprika in kleine blokjes en de wortel en pompoen in schijfjes of blokjes.
2. Zet een soep- of braadpan op het vuur met een beetje olie om de kip te bakken. Als de kip aan alle kanten goudbruin is gebakken, haal je het vlees uit de pan en bewaar je het op een bord of schaal voor later gebruik.
3. Fruit nu in dezelfde pan alle groenten en voeg een snufje zout toe. Voeg na 3 tot 4 minuten de komijn toe en bak een minuutje mee.
4. Voeg vervolgens de kip weer toe aan de pan, samen met de laurierblaadjes, eventueel een bouillonblokje en 1 tot 2 liter water. Zodra de soep aan de kook is, zet je het vuur laag en laat je hem een uur op staan.
5. Wanneer de kooktijd om is, kun je beginnen met het bereiden van de maïsballetjes. Doe het maïsmeel en het ei in een kom en rasp dan de kaas in dezelfde kom.
6. Om een deegje te maken, gebruik je een beetje vocht van de soep om zo meer smaak te krijgen. Voeg ongeveer een half kopje van de soep toe aan de kom en kneed het deeg voor ongeveer 5 minuten. Als het deeg te droog wordt, kun je altijd nog een beetje extra vocht van de soep toevoegen.
7. Als het deeg gekneed is, kunnen de balletjes worden gedraaid. De ideale grootte voor de balletjes is ongeveer 2 centimeter, vergelijkbaar met de grootte van een gnocchi.
8. Zodra de balletjes klaar zijn kunnen ze samen met de fijngehakte peterselie in de soep. Kook de balletjes voor een paar minuten mee: als ze boven komen drijven zijn ze gaar en kun je de soep serveren.

Waar kan ik maïsmeel voor borí borí kopen?
Voor borí borí heb je voorgekookt maïsmeel nodig en vind je in onze winkel.

*In Paraguay wordt een verse Paraguayaanse kaas gebruikt. In Nederland wordt een vergelijkbare kaas van koemelk gemaakt, namelijk “meikaas”. Als je moeite hebt om deze kaas te vinden kun je ook jouw favoriete kaas gebruiken voor dit recept.