recept voor glutenvrije colombiaanse cassave pizza

Colombiaanse cassave pizza

Speciaal voor de liefhebbers van pizza en Colombiaanse pandebono maken we vandaag een pizza van pandebono deeg. Pandebono is een Colombiaans kaasbroodje gemaakt van cassavezetmeel (lees hier ons recept). Als je het deeg bakt, wordt het knapperig van buiten en zacht vanbinnen: ideaal voor een pizza! Bovendien is het een makkelijk recept dat snel te bereiden is, omdat het deeg niet hoeft te rijzen. Verder is het een goed recept om glutenvrij te maken aangezien het gebruik van tarwebloem optioneel is.

Ingrediënten voor het deeg
– 250 gram bakmix voor pandebono
– 250 gram geraspte/verbrokkelde kaas*
– 50 gram margarine
– 150 ml water
– 50 gram tarwebloem (optioneel)
– 1 gr oregano

Ingrediënten voor de saus
– 2 teentjes knoflook
– 1/2 ui
– 1/4 rode paprika
– 1 tomaat
– oregano, peper en zout naar smaak
– gezeefde tomaten (hoeveelheid naar smaak)

Ingrediënten voor de topping
– 200 gram ham
– 150 gram kaas

Bereiding
1. We beginnen het recept met de bereiding van de saus. Snijd de groenten in kleine blokjes en laat ze een paar minuten fruiten in een pan met wat olie. Als de ui transparant is, voeg je de kruiden naar smaak toe en laatje een minuutje meebakken.
2. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten toe en laat 30 minuten zachtjes koken.
3. Terwijl de saus inkookt, maken we het pizzadeeg klaar. Rasp de kaas en mix met de oregano, de bakmix voor pandebono en eventueel de tarwebloem.
4. Maak daarna een soort krater in het midden van de mix en doe daar de margarine en een deel van het water in en begin met mengen. Beetje bij beetje voel je aan of het deeg meer water nodig heeft en voeg je wat toe. Om te controleren of het deeg meer vocht nodig heeft, duw je met je vuist in het deeg: als het deeg aan de zijkanten mooi glad blijft is het klaar. Echter, als er scheurtjes in het deeg komen moet er nog wat meer water bij.
5. Wanneer het deeg klaar is, kun je de pizza vormen. Je kunt dit met de hand doen of met behulp van een deegroller. Leg de pizza vervolgens op een licht ingevette bakplaat.
6. Voordat je de pizza in de oven doet, prik je met een vork gaatjes in het deeg om te voorkomen dat de pizza zich opblaast tijdens het bakken. Doe vervolgens de pizza voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 210°C. Belangrijk om te weten is dat je nu nog geen saus of topping op de pizza hebt gedaan. Het deeg moet namelijk voorgebakken worden voor een beter eindresultaat.
7. Ondertussen kun je kijken of je saus al klaar is en de ham en kaas alvast in stukjes of plakjes snijden.
8. Haal na de 10 minuten het deeg uit de oven om de pizza af te maken. Bestrijk het deeg met de saus en leg de ham erop. Daar bovenop leg je de kaas zodat deze goed kan smelten en mooi goudbruin kleurt.
9. Doe de pizza terug in de oven voor nog eens 15 tot 20 minuten of totdat het deeg goudbruin ziet. Bestrooi de pizza voor het serveren met wat oregano.

Waar koop ik bakmix voor pandebono?
Kant-en-klare bakmix voor pandebono vind je in onze winkel.

* In Colombia wordt de traditionele “costeño” kaas gebruikt. Dit is een verse kaas gemaakt van koemelk en heeft een lichtzure smaak. In het Nederlands wordt dit type kaas “meikaas” genoemd.