makkelijk recept voor een colombiaans stoofpotje genaamd sudado de res

Colombiaans stoofpotje “sudado de res”

Sudado de res is één van de meest bekende gerechten uit de Colombiaanse keuken. Het is een stoofpotje dat bereid wordt met ui, knoflook, rode paprika, tomaat, kruiden en rundvlees. De combinatie van de kruiden met de groenten geeft een typisch en onweerstaanbaar aroma die zo kenmerkend is voor Colombiaanse gerechten.

De naam van dit stoofpotje vertaalt zich letterlijk als “gezweet rund”, verwijzend naar het stoven van het vlees. Het rundvlees kan echter naar smaak vervangen worden door kip of varkensvlees. Verder wordt dit recept traditioneel in de herfst en winter bereid en wordt meestal gegeten met aardappel, cassave, avocado en/of rijst.

Ingrediënten
– 1 kilo runderstoofvlees
– 4 middelgrote aardappelen
– 1 grote ui
– 1 grote tomaat
– 1/2 rode paprika
– 2 teentjes knoflook
– 1 blokje runderbouillon
– 1 theelepel Triguisar
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 blaadje laurier
– tijm naar smaak

Bereiding
1. Begin met het wassen van de groenten en snijd ze vervolgens in blokjes. Snijd ook het vlees in middelgrote blokken.
2. Zet een braadpan op het vuur met een beetje olie om de ui, knoflook en paprika te fruiten.
3. Wanneer de ui glazig is, voeg je de tomaat toe en bak je deze een paar minuten mee.
4. Voeg vervolgens de triguisar, de tijm, het bouillonblokjes en het laurierblaadje toe en bak een minuutje mee.
5. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak een paar minuten mee.
6. Voeg nu het vlees toe en roer goed door zodat het vlees alle smaken van de groenten en kruiden opneemt.
7. Na een minuutje voeg je het water toe. De hoeveelheid is naar smaak: doe op zijn minst voldoende water in de pan om het vlees te bedekken en nog wat ruimte over te laten om later de aardappels toe te voegen. Als je van wat minder dikke sausjes houdt, kun je wat meer water toevoegen.
8. Zodra het water aan de kook is, zet je het vuur laag en laat je het vlees 45 minuten stoven. Schil en was ondertussen alvast de aardappels.
9. Na 45 minuten voeg je de aardappels toe en laat je ze meestoven voor ongeveer 30 minuten of totdat ze gaar zijn.

En..eet smakelijk! Je kunt dit Colombiaanse stoofpotje eten met rijst en schijfjes avocado of een salade.

Waar kan ik Triguisar kopen?
De Colombiaanse Triguisar kruiden vind je in onze winkel.