receta facil de colada morada

Colada Morada

Colada morada is een typisch drankje uit Ecuador dat traditioneel gedronken wordt met Allerzielen, ook wel “de dag van de doden” genoemd. De basis van dit drankje is paarse maïsmeel die het zijn karakteristieke kleur en dikte geeft. Aan deze basis worden verschillende soorten fruit, kruiden en suiker of panela (rietsuiker) naar smaak toegevoegd.  

Colada morada stamt uit de precolumbiaanse tijd, waarin de inheemse volken het zaaien en oogsten van gewassen zagen als synoniemen van het leven en de dood. Vandaar dat men in de maanden oktober en november het regenseizoen en de oogst vierden en tegelijkertijd hun overleden voorouders eerden. In die tijd noemde men het drankje “sanco” en werd het bereid met gemalen paarse maïs en het bloed van lama’s.  

De ingrediënten die we hier gebruiken zijn slechts een aanwijzing: we raden je aan om het recept naar smaak te bereiden en te experimenteren met verschillende soorten fruit en kruiden.  

Ingrediënten
– 1 kopje paarse maïsmeel 
– 2 kopjes verse of bevroren bramen 
– 2 kopjes verse of bevroren blauwe bessen 
– 2 kopjes in stukjes gesneden aardbeien 
– 1 ananas: de schil en het klokhuis en 2 kopjes in stukjes gesneden vruchtvlees 
– 5 tot 6 kaneelstokjes 
– 4 tot 5 kruidnagels 
panela (rietsuiker) naar smaak 
– een paar blaadjes vers of gedroogde citroenverbena (optioneel) 
– sinaasappelschil 
– 4 tot 8 kopjes water 

 
Bereiding
1. Doe de ananasschil, het klokhuis van de ananas, de kaneel, de kruidnagel en de rietsuiker in een grote pan samen met 8 koppen water. Kook dit mengsel voor 20 tot 25 minuten.  
2. Voeg vervolgens de sinaasappelschil en eventueel de citroenverbena toe. Verlaag de temperatuur en laat 10 minuten doorkoken op een laag vuurtje. 
3. Haal na de 10 minuten het geheel van het vuur en zeef het.  
4. Giet in een andere pan 4 koppen water, de bramen en blauwe besjes en kook gedurende 20 minuten.  
5. Haal daarna de pan van het vuur en laat het mengsel koud worden. Mix het geheel en zeef het.  
6. Pak nu wat van het ananasvocht uit de eerste pan en meng dit met het maïsmeel totdat het goed is opgelost.  
7. Doe nu de twee gezeefde mengsels samen in één grote pan met het maïsmeelmixje. Kook het geheel op middelhoog vuur, terwijl je het doorroert opdat het geheel niet aan de pan gaat plakken.  
8. Zodra het mengsel het kookpunt heeft bereikt voeg je de stukjes ananas toe en laat je het voor 10 minuten doorkoken op laag vuur.  
9. Haal na 10 minuten van het vuur en voeg de stukjes aardbei toe. De drank kan naar smaak warm of koud geserveerd worden. 

Waar kan ik de ingrediënten vinden? 
Het paarse maïsmeel en de panela (rietsuiker) voor het maken van colada morada vind je in onze winkel.