Receta fácil para preparar arroz chaufa peruano

Arroz Chaufa

Arroz chaufa is één van de bekendste gerechten uit de “Chifa keuken“, een mix van de Chinese keuken met traditionele Peruaanse ingrediënten. Het gerecht dankt zijn naam aan het Chinese woord “chaufan”, wat gebakken rijst betekent. Gebakken rijst is een gerecht dat vandaag de dag vrijwel overal bekend is en wordt gegeten, zoals nasi in Nederland. Echter, deze Peruaanse versie kenmerkt zich door het gebruik van kion (gember) en sillao/siyau (Peruaanse sojasaus) die de rijst een typische smaak geven.

Wij gaan uit van een arroz chaufa met kippenborst, maar je kunt dit naar smaak vervangen door een andere vleessoort en/of weekdieren zoals gamba’s of inktvis. We nodigen je uit om de ingrediënten te gebruiken die jij het lekkerst vindt: de mogelijke combinaties zijn eindeloos!

Ingrediënten
– 4 eieren
– 400 gram kippenborst in blokjes gesneden
– 2 eetlepels geraspte gember
– 2 eetlepels gesneden knoflook
– 1/2 rode paprika in reepjes gesneden
– 2 kopjes rijst
– 1/2 kopje sillao/siyau (Peruaanse sojasaus)
– 1/4 kopje sesamolie
– 1 kopje lente-ui
– plantaardige olie
– een snufje zout
– een snufje ajinomoto (optioneel)

Bereiding
1. Zet een pan met 4 kopjes water op het vuur om de rijst te koken. Als de rijst klaar is, laat je het afkoelen en zet je het weg voor later gebruik.
2. Terwijl de rijst kookt, maak je een omelet. Klop de eieren en bak ze in een koekenpan met een beetje olie. Zodra de omelet gaar is, snijd je hem in blokjes en zet je deze weg voor later gebruik.
3. Verwarm nu een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur om de kippenblokjes met de gember in olie goudbruin te bakken.
4. Wanneer de kip goudbruin is, voeg je de paprikareepjes en het witte deel van de lente-ui toe. Bak de groenten een paar minuten mee totdat ze gaar zijn.
5. Voeg vervolgens de rijst toe en meng. Als je de rijst wil bakken, doe je dat in deze stap. Verhoog het vuur en laat de rijst een paar minuten bakken zonder te roeren. Roer de rijst vervolgens om en herhaal deze stap tot de rijst naar smaak is gebakken.
6. Doe nu de sillao, sesamolie, het groene deel van de lente-ui en eventueel een snufje ajinomoto bij de rijst. Roer alles goed door en doe de stukjes omelet erbij. Meng alles nog een laatste keer en serveer.

Waar kan ik de Peruaanse sojasaus kopen?
De Peruaanse sojasaus (sillao) en de ajinomoto vind je in onze winkel.